Specialiteiten    

Algemeen Recreatie Ontspanning Informatie Links Fotoboek

Back Up Next

 

Kampse specialiteiten

Tot aan de Eerste Wereldoorlog had elke compagnie haar marketentster. Deze woonde in de compagnie en naast wasvrouw had zij ook gastronomische taken te vervullen. Voor een kopje koffie, dat niet in het rantsoen voorzien was, kon men bij haar terecht. Zij mocht ook, na de diensturen, een kruidenjenever van goede kwaliteit verkopen.
De Kampse kruidenjenever of de Kampse borrel is een creatie van Johan Van Orshoven. Het is een rasechte graanjenever waarbij 22 kruiden worden gebruikt, met het heidekruid als hoofdelement. De Kampse borrel is pittig van smaak en bezit een heerlijk kruidenaroma.
Rond 1920 verscheen de "piottenbol", een droge, ronde rozijnenkoek die als klassiek dessert op feestdagen werd opgediend. Nadien werd de "piottenbol" door alle Kampse bakkers gebakken. In de carres, op de schietstanden en oefenpleinen werden de "piotten" graag gekocht. Spijtig genoeg kon niet iedereen zich deze luxe veroorloven. In 1929 kostte een "piot" 0,50 fr. en dit bij een soldij van amper 0,30 fr. per dag.
In 1983 werd de Kampse soldatenkoek gelanceerd. Het is een zeer fijne koek uit zanddeeg, geschikt voor alle gelegenheden en bij de meeste Kampse bakkers te verkrijgen in een geschenkverpakking.
Als het mooi weer was trokken de soldaten op vrije dagen naar de Staleikerheide. Daar had Coletteke Reynders een landelijke herberg waar men, naast andere heerlijkheden, ook van de lekkere rijstpap met bruine suiker kon genieten. "Colettekes rijstpap" vindt men nu nog in sommige Kampse restaurants terug.
Andere Kampse specialiteiten zijn het "steppengras", een exclusiviteit en delicatesse van restaurant Steppengras en de "Sherman-steak" van restaurant Libert.
In het jaar 2000 wordt de "ratatouille anno 1936" opnieuw gelanceerd door het comité 2000. Het gaat om een veredelde hutsepot rijkelijk gegarneerd met gerookte vleeswaren.

 

Geschiedenis ] Gehuchten ] Bezienswaardigheden ] Politiek ] Onderwijs ] Infrastructuur ] Tewerkstelling ] [ Specialiteiten ] Heemkunde ]

Voor alle info over Leopoldsburg contacteer de dienst Toerisme Leopoldsburg of de Gemeente Leopoldsburg.
Voor alle vragen over de website contacteer de webmaster Witters Chris.