Natuur    

Algemeen Recreatie Ontspanning Informatie Links Fotoboek

Back Up Next

 

Koninklijk Park

Vanaf 1836 werd aan de grondontginning gedaan, eerst door de vaste beambten, die het ganse jaar door in het kamp verbleven, en later door de herbergiers en handelaars die er hun voorlopige woning hadden opgetrokken. Vaststellend dat de mogelijkheid bestond de schrale grond te bewerken en zelfs gunstige resultaten te bereiken, begon het departement vanaf 1837 met massale aanplantingen.

Vooraleer men in 1835 het Koninklijk park begon, bouwde men in 1835 het Koninklijk paleis. Het was een rechthoekig gebouw zonder verdieping. De houten wanden waren bezet met gevlochten stro, wat aan het geheel een landelijk uitzicht gaf. Het dat, eveneens in stro, was versierd met 2 grote letters "L" en de Koninklijke kroon. Deuren en vensters waren met eikentronken afgezet. tegen elk der 4 wanden was een rotonde gebouwd, ondersteund door boomstronken. Leopold 1 en Il namen er regelmatig hun intrek. Omstreeks het jaar 1900 was het paleis reeds vervallen. Men herstelde waar men kon; vatte zelfs het plan op om er een nieuw te bouwen. Vermits de vorst er toch nooit meer verbleef werd het in 1913 afgebroken en in de plaats kwam het paviljoen voor de minister van oorlog. Het gebouw is nu Club Astrid, gamizoensmess en -club voor officieren. Het eigenlijke park werd door de genie begonnen in 1837, op een terrein van 6ha. Aanhoudende werd er aan gewerkt, zodat het na enkele jaren het mooiste oord van het hele kamp was. De aanleg was prachtig en getuigde van het vernuft en de goede smaak der ontwerpers. Na enkele jaren bereikte men een oppervlakte van 40 ha, verdeeld in 2 grote delen door de prachtige Leopold II-laan. Het noordelijk gedeelte heet nog steeds "Koninklijk park", omdat daar het paviljoen van de vorst stond, terwijl het zuidelijk park in de volksmond "park der onderofficieren" genoemd wordt, of "vals park". In dit unieke natuurkader werd in 1964 de "Paolamess" voor onderofficieren in gebruik genomen. De aanplantingen, die in het begin slechts enkel ha. rond het paleis omvatten, werden later met man en macht voortgezet. Toen in 1864 minister Chazal de tuchtcompagnie naar Beverlo stuurde, betekende dat een groot aantal werkkrachten. Nu begon met het ganse park af te bakenen, en volgens een fijn uitgewerkt plan doortrok men grasperken, kleinen bosjes, planten en struiken, evenals voor een grote variŽteit van bomen zoals eik, grove den, berk, robinia, es en ahorn. De resultaten bleven niet uit en heden ten dage is het park een oase van groen, midden in de eentonigheid van kazernes en heide.

Tegenwoordig is een groot deel van het park voor het publiek opengesteld. In het park werden meer dan 12.000 bomen geplant, waarvan ruim 6.200 met overlevend blad.

 • Adres:
  Leopold I-laan
  B-3970 Leopoldsburg
 • Informatie: 
  Toerisme Leopoldsburg
  Tel en fax (011) 40 21 84
 • Open:
  gehele jaar door, alle dagen van zonsop- tot zonsondergang.
 • Prijzen:
  Toegang gratis. Gidsbegeleiding (N, F, E) mogelijk voor groepen.

Elzentuin

Deze tuin is een didactische tuin van 25 are groot met 1.000 soorten vaste planten, 200 soorten struiken en bomen en een kruidenhoekje. Elke tuinliefhebber is van harte welkom. Elke plant, struik of boom heeft immers een eigen verhaal. Zo is er de carmozijnbes waarvan verteld wordt dat vrouwtjes van lichte zeden het giftige sap in hun ogen druppelen om verleidelijke pupilen te bekomen. Ook de vuurwerkplant is heel bijzonder want bij warm weer kan hij vlammetjes schieten en de judasboom heeft zeker zijn naam niet gestolen want de bloem komt voor het blad. De elzentuin heeft nog meer mooie zeldzame en merkwaardige planten als het zwarte gras, een notelaar uit Antartica en een moerbeiboom , het geliefkoosde menu van de zijderupsen

 • Adres:
  Middenlaan 31
  B-3970 Leopoldsburg (Heppen)
 • Informatie: 
  Toerisme Leopoldsburg
  Tel en fax (011) 40 21 84
 • Beschrijving:
  De Elzentuin, gelegen in een typisch Kempense, bosrijke omgeving, beslaat een oppervlakte van 25 are met niet minder dan 1.200 verschillende bomen en planten.
  Gidsbegeleiding (NL, F, E) mogelijk voor groepen.
 • Open:
  Enkel toegankelijk voor groepen, het gehele jaar door. Reserveren noodzakelijk.
 • Prijzen:
  Gidsbegeleiding.


Cactusserre - Succulentencollectie

 • Adres:
  Atheneumstraat 28
  B-3970 Leopoldsburg
 • Informatie: 
  Toerisme Leopoldsburg
  Tel en fax (011) 40 21 84
 • Beschrijving:
  Deze cactusserre bevat ongeveer 2.000 cactussen en andere vetplanten.
  Gidsbegeleiding (NL, F) mogelijk voor groepen.
 • Open:
  Enkel toegankelijk voor groepen, het gehele jaar door. Reserveren noodzakelijk.
 • Prijzen:
  Op aanvraag.
 

Wandelen ] Fietsen ] [ Natuur ] Sporten ] Varen ] Rondritten ]

Voor alle info over Leopoldsburg contacteer de dienst Toerisme Leopoldsburg of de Gemeente Leopoldsburg.
Voor alle vragen over de website contacteer de webmaster Witters Chris.